Ceny i rezerwacje

SZCZEGÓŁY »

TWÓJ CZAS NA RELAKS

Twój czas na relaks - oferta specjalna

SYLWESTER 2013/2014 W STYLU RIO DE JANEIRO

Spotkanie Wigilijne dla Firm

Jak warzymy piwo

proces_warzenia_-_schemat_nowy.png

jak warzymy nasze piwo ?

Proces warzenia naszego piwa zaczynamy od zmielenia ziarna słodu w ilościach i rodzaju zgodnym z recepturą. Kolejnymi etapami są:

Zacieranie
Zmielony słód mieszamy z wodą i przetrzymujemy w określonych temperaturach aby enzymy zawarte w ziarnie rozłożyły skrobię i białko do cukrów prostych i aminokwasów

Filtracja zacieru
W kadzi filtracyjnej oddzielamy brzeczkę od stałych pozostałości zmielonego ziarna

Gotowanie brzeczki – warzenie
Do klarownej brzeczki dodajemy  dwukrotnie granulat chmielowy i doprowadzamy ja do wrzenia. Teraz wszystkie substancje zawarte w chmielu przechodzą do brzeczki i będą decydować o goryczce i aromacie piwa.

Fermentacja
Odpowiednio schłodzoną i natlenioną brzeczkę kierujemy do tanku fermentacyjnego, dodajemy drożdże i zaczynamy fermentację. Teraz drożdże zamieniają cukier zawarty w brzeczce na alkohol i dwutlenek węgla.

Dojrzewanie
Młode piwo po zakończonej fermentacji schładzamy do 2oC i pozostawiamy do leżakowania. W trakcie tego procesu dochodzi do wytworzenia charakterystycznego aromatu smakowo-zapachowego. Piwo nabiera właściwego smaku i aromatu. Jeżeli zdecydujemy , że jest już godne ust naszych klientów przesyłamy je do tanków wyszynkowych, a z nich bezpośrednio do kufla.
TRZY KORONY, ul. 6 Sierpnia 43 b, 24-100 Puławy
tel. +48 664 116 652
e-mail: rezerwacja@trzy-korony.com

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach
Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2007–2013